A jelszavakról

 2010.08.03. 15:10

Egy biztonságos jelszó segítségével megóvhatjuk féltett adataink, megakadályozhatjuk, hogy mások is elolvassák e-mailjeink, belépjenek myVIP ill. iWiW fiókunkba, írjanak a nevünkben MSN-en. Az emberek nagy része mégsem fordít időt egy megfelelő jelszó megválasztására, pedig egy kis odafigyeléssel rengeteg kellemetlenségtől óvhatjuk meg magunkat.

 

Fontos szabályok a jelszavak kezelésével kapcsolatban

 1. Ne mondjuk el senkinek!
  Most persze mosolyoghat az olvasó, de az emberek jelentős része bedől az ún. Social engineering támadasnak. Azaz ha felhívják őket telefonon, hivatalosan bemutatkoznak, hogy én az Origo Zrt-től hívom önt, az iWiW fiókjával kapcsolatban problémák léptek fel, és az elhárításhoz szükségünk lenne az ön jelszavára. Egy ilyenre az emberek jelentős része gondolkodás nélkül adja ki bejelentkezéshez szükséges adatait.
 2. Ne írjuk be idegen oldalakon!
  Számtalan támadó webhellyel találkoztam már, amik bekérik a felhasználó jelszavát valami plusz MSN-es szolgáltatásért cserébe, aztán meg csodálkozik a felhasználó, hogy miért érkeznek az ő nevében az MSN partnereinek reklámok meg vírusokra mutató linkek.
 3. Ne adjuk meg ugyanazt a jelszót több különböző helyen!
  Rengeteg veszélye van annak, ha mindenütt ugyanazt használjuk.

Milyen a biztonságos jelszó?

 • Legalább 8 karakterből áll
 • Tartalmaz kis és nagy betűket, valamint számokat
 • Nem tartalmaz értelmes szavakat

 

Hogyan találjunk ki biztonságos, és mégis könnyen megjegyezhető jelszót?

1. módszer

Válasszuk ki a kedvenc mottónkat, idézetünket, vagy dalszövegrészletünket. Legyen mondjuk az ACDC -től a Highway to hell eleje: "Living easy, living free Season ticket". Írjuk le egy lapra egymás után a benne lévő szavak első két betűjét!
liealifrseti
Ez már magában is nehezen feltörhető jelszó, ha azonban elkezdjük váltogatni benne a kis és nagy betűket, valamint a lecseréljük az s betűt mondjuk $ jelre, akkor a következő küdsort kapjuk:
LiEaLiFr$eTi
Ez már egy nagyon erős jelszó, mégsem fogjuk elfelejteni, hiszen a szöveg, amiből képeztük mindig ott lesz a fejünkben.

2. módszer

Ha mindenképpen ragaszkodunk a saját nevünkhöz, kedvenc szavunkhoz, akkor is használhatunk egy kis turpiszságot. Ha mondjuk minket Fanninak hívnak, és Fanni a jelszavunk, akkor az úgy nem biztonságos. Ha Fanni 1234, vagy Fanni 1991 sem az. Ha azonban nevünk után írjuk a pinkódunkat, a nevünkben elkezdjük variálni a kis és nagy betűket, és mondjuk lecserélünk néhány karaktert valami rá hasonlítórara, akkor a "F@NnI 3257" jelszót kaphatjuk, ami még mindig könnyen megjegyezhető, hiszen tudjuk hogyan állítottuk elő, mégis egy ilyet már elég nehéz kitalálni.


Címkék: biztonság jelszó

A legtöbb mai böngésző számtalan kényalmi funkciót tartalmaz. Az itt felsorolt gyorsbillentyűk segítségével azonban mégis nagyban megkönnyíthetjük mindennapi életünket. Az alábbi billentyűparancsok Internet Explorer, Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, és Safari alatt működnek.

A legtöbb böngésző alatt működik:

CTRL + T - Új fül megnyitása.

CTRL + W - Az aktuális fül bezárása.

Klikkelés egérgörgővel - Link megnyitása új fülön.

ALT + Balnyíl/Jobbnyíl - Vissza/előre.

CTRL + Egérgörgő fel/le - Nagyítás/kicsinyítés

CTRL + F - Keresés az aktuális oldalon.

CTRL + R - Az aktuális oldal frissítése.

CTRL + D - Az aktuális oldal hozzáadása a könyvjelzőkhöz.

F11 - Teljes képernyős böngészés.

Internet Explorer alatt nem működik:

CTRL + SHIFT + T - A legutoljára bezárt fül visszaállítása.


Címkék: böngészés billentyűparancsok